З 1997 року щорічно у жовтні відзначається Всесвітній день профілактики остеопорозу. За даними ВООЗ остеопороз, як причина інвалідності та смертності хворих, займає четверте місце після захворювань серцево-судинної системи, онкологічної патології та цукрового діабету. Кожна третя жінка старша за 50 років і кожен п’ятий чоловік страждають на остеопороз. Останнім часом захворювання стрімко «помолодшало».
Остеопороз – це системне захворювання скелета, при якому кістки стають крихкими і менш міцними. Небезпека його полягає в тому, що найменша травма загрожує переломами, особливо поперекового відділу хребта, стегна та зап’ястя.
Факторами ризику розвитку остеопорозу є: менопауза, куріння та алкоголь, перенесені інфекційні захворювання, гіподинамія, неправильне харчування, при якому виникає дефіцит вітаміну D і кальцію. Якщо у одного з ваших батьків був остеопороз або перелом стегна, це може збільшити ваш власний ризик розвитку хвороби.
Від остеопорозу особливо страждають жінки. Після 35 років вони втрачають на рік до 1% кісткової маси, а в перші 5 років після настання менопаузи, коли зменшується вироблення естрогенів, її втрати зростають і стають в два рази більшими.
Діагностувати остеопороз сьогодні можливо за допомогою денситометрії – процедури, яка дозволяє абсолютно безболісно виміряти щільність кісткової тканини і визначити ризик виникнення тріщин і переломів.
Завжди легше запобігти хворобі, ніж її лікувати. Ось декілька порад, які потрібно враховувати, якщо ви перебуваєте в зоні ризику.
Правильне харчування повинно забезпечити організм достатньою кількістю кальцію. Краще, якщо він буде надходити не з синтетичних препаратів, а з натуральних продуктів харчування. На першому місці всі кисломолочні продукти (молоко, сироватка, кефір, сир тощо), на другому – бобові (горох, квасоля, соя, горіхи, насіння). Чимало кальцію міститься в рибі, особливо в тунці й мінеральній воді.
Потрібно дбати не лише про щоденне надходження кальцію, важливо, щоб він ще й засвоювався. Для цього разом з ним має надходити достатня кількість вітаміну D і магнію. Багато вітаміну D міститься в молоці, яєчних жовтках, риб’ячому жирі, жирних сортах риби, печінці. Джерелами магнію є бобові, банани, темний шоколад, зелень, горіхи, насіння. А мікроелемент бор, який міститься в овочах, горіхах, фруктах, перешкоджає втраті кальцію з ранковою сечею. Після менопаузи надниркові залози продовжують виробляти естрогени у випадку, якщо вони отримують достатню кількість поживних речовин. Намагайтеся їсти більше продуктів, багатих натуральними рослинними жирами: зернові, насіння, горіхи, сою. Споживайте в їжу фрукти, багаті вітаміном С – цей вітамін активізує надходження кальцію в кістки.
Є ряд продуктів, які заважають нормальному процесу засвоєння кальцію. Це насамперед: цукор, мед, вироби з пшеничного борошна, кава, чай, рафіновані продукти й кофеїн; надлишок солі, алкоголь.
Рухова активність, фізичні навантаження, гімнастика і спорт зміцнюють кісткову систему і допоможуть зберегти кістки міцними здоровими. Вченими встановлено, що жінки після менопаузи, які не менше години в день займаються спортом, остеопорозу взагалі не мають. Намагайтеся частіше гуляти на вулиці, особливо коли світить сонце, саме його промені синтезують в організмі 90 % вітаміну D, який допомагає засвоюватися кальцію в організмі.
Пам’ятайте, що здоровий спосіб життя, відмова від тютюнопаління, зловживання алкоголем, помірні й достатні навантаження разом з правильним харчуванням допоможуть запобігти розвитку остеопорозу.
Джерело інформації:
27 10 2022, https://labcenter.kh.ua/?p=27981