За оперативним повідомленням від Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у Черкаській області зафіксували випадок отруєння дикорослими грибами.
Захворіло двоє дітей (11 років). Отруєння сталося після вживання власноруч приготовлених на кострі дикорослих грибів парасольок, які діти зібрали у лісі.
Перші симптоми отруєння проявилися наступного дня після вживання страви з грибів: нудота, багаторазова блювота, біль у животі, головний біль. Дітей одразу ж госпіталізували до місцевого закладу охорони здоров’я, звідки згодом перевели до обласної дитячої лікарні. Наразі у стані середньої тяжкості діти отримують лікування.
Звертаємо увагу батьків і дорослих — знайте і пам’ятайте правила збирання та споживання грибів і доносьте їх до своїх дітей, аби уникнути отруєнь і страшних наслідків для здоров’я та життя!
Нагадуємо, що годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна! Також вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та людям старшого віку.
Правила збирання та споживання грибів:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб — не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірте гриби, щоб упевнитися, що ви не підібрали отруйний;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
Помітили хоча б один симптом? Негайно звертайтеся до лікаря!
Перша допомога в разі отруєння грибами
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Методи лікування залежіть від виду гриба, що спричинив отруєння. Тому обов’язково звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Докладніше — у брошурі «Небезпечні гриби. Що варто знати»
Джерело інформації: