Харчування — наш щоденний вибір. Саме воно може стати опорою для здоров’я і сил в умовах російської агресії, стресу й недосипу. І мова не лише про збалансовану тарілку з достатньою кількістю овочів, цільнозернових чи білкових продуктів, а й про кількість солі в ній. І 75% солі за добу ми отримуємо з магазинних продуктів. Надлишок солі серйозно шкодить здоров’ю: підвищує артеріальний тиск і збільшує ризик інфаркту та інсульту. Зменшити вживання солі можна без заборон, а маленькими кроками, які відкриють нові смаки і простір для творчості у харчуванні. Розказуємо і показуємо як це зробити.
Більшість українців навіть не підозрюють, що їдять удвічі більше солі, ніж це безпечно для здоров’я.
Добова рекомендована ВООЗ норма солі — не більше однієї чайної ложки без гірки, або ж 5 грамів. А українці в середньому споживають — увага — 12,6 г на добу. Такі дані національного дослідження STEPS 👉https://lnk.ua/1V9kJxn4g.
✅ Сіль в раціоні дійсно важлива, адже в ній міститься натрій. Він підтримує баланс рідини в організмі, відповідає за проведення нервових імпульсів, допомагає м’язам скорочуватися і навіть впливає на ритм серцебиття.
🔴Надлишок натрію в раціоні збільшує ризик гіпертонії — підвищеного артеріального тиску. А це «б’є» по серцю й судинах і може призвести до інсульту та інфаркту.
❗️Саме серцево-судинні захворювання — головна причина смертності та інвалідизації в Україні: https://lnk.ua/5V1R2Z5Nd.
Ще велика кількість солі ускладнює роботу нирок, призводить до затримки рідини в організмі та викликає набряки. Та ти вже сьогодні можеш самостійно зменшити ці ризики — не соли повторно їжу та прибери сільничку зі столу. Більше порад і інформації про сіль в харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49.
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!
#ЇжМеншеСолі!
За матеріалами ЦГЗ МОЗ України

 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
 
					