Як вберегтися від ботулізму? Бути обережним!

Деякі поради про те, як вберегтися від ботулізму:

  1. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
  2. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  3. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
  4. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.

Симптоми ботулізму:

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • запаморочення;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.

При перших проявах відповідних симптомів — негайно викличте швидкуТакож радимо промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.