Цукор знаходиться майже в кожному з повсякденних продуктів, які вживає людина. За статистичними даними кожен українець вживає близько 100 і більше грамів цукру на день. Денна норма цукру (сахарози, яка міститься у готових стравах та продуктах харчування промислового виробництва) для людини становить усього 30 грамів.
Експерти Всесвітньої органiзацiї охорони здоров’я (далі-ВООЗ) рекомендують зменшити споживання цукру до 25 г (п’ять чайних ложок на день). Це дасть змогу істотно зменшити поширення цукрового діабету та ожиріння.
За останніми даними ВООЗ надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей і ще 350 млн. схильні до ожиріння. Приблизно 20 млн. дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. Загальносвітова кількість хворих на цукровий діабет до 2030 року досягне 366 млн.
В Україні, за найскромнішими підрахунками, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік, всього ожирінням страждає близько 15% населення нашої країни. В Україні налічується близько 2 млн. хворих на цукровий діабет і ця цифра з кожним роком збільшується.
Цукрова залежність дуже небезпечна для здоров’я. Чим більше в нашому житті солодких продуктів, тим швидше організм починає старіти. Разом із задоволенням від цукру ми отримуємо беззаперечну можливість заробити серйозні захворювання.
Які ж наслідки надмірного вживання цукру?
1.Відкладення жиру та ожиріння Той цукор, який вживається людиною, відкладається в печінці у вигляді глікогену. Якщо запаси глікогену в печінці перевищують звичайну норму, з’їдений цукор починає відкладатися у вигляді жирових запасів. Регулярне вживання солодкого може запустити особливий ген, який змушує тіло накопичувати зайві запаси. Цю думку підтвердили дослідники американських наукових лабораторій, що прослідкували цей процес у піддослідних мишей. Було виявлено, що їжа з високим вмістом жиру і цукру стимулює рецептори, які беруть участь у жировому обміні. Якщо вони постійно перебувають у збудженому стані, жир в організмі відкладається набагато інтенсивніше.
- Виникнення почуття несправжнього голоду Вченим вдалося виявити в мозку людини клітини, які відповідають за контроль над апетитом і можуть викликати помилкове відчуття голоду. Якщо вживати продукти з високим вмістом цукру, то вільні радикали починають заважати звичній, нормальній роботі нейронів, що призводить в результаті до почуття помилкового голоду, а це, як правило, закінчується переїданням і сильним ожирінням.
Сприяє старінню Надмірне вживання цукру може привести до того, що на шкірі раніше терміну почнуть з’являтися зморшки, так як цукор відкладається про запас у коллагені шкіряного покрову, тим самим зменшуючи його еластичність. - Викликає звикання Як показали досліди, проведені на щурах, цукор викликає досить сильну залежність. Ці дані справедливі і для людей. При вживанні цього продукту в мозку людини відбуваються такі ж зміни, що і під дією морфіну, кокаїну і нікотину.
Позбавляє організм вітамінів групи В При надмірному вживанні цукру відбувається велике «загарбання» вітамінів групи В у всіх органах і системах. Це, в свою чергу, може привести до надмірної нервової збудливості, розладу травлення, почуттю постійної втоми, зниження зору, анемії, м’язових і шкірних захворювань, серцевих нападів і багатьох іншим неприємних наслідків.
6.Впливає на серце Вже досить давно було встановлено зв’язок надлишкового споживання цукру з порушеннями серцевої діяльності. Більшість серцево-судинних захворювань починаються з неправильного способу життя і харчування. І номер один в списку – жирненьке і солоденьке. Продукти з високою концентрацією цукру закупорюють стінки судин, через що виникають тромби. Багато хто знає, що гіпертонію викликають солоні продукти, але точно так само викликає її і солодке. Такі продукти стають причиною звуження судин, створюючи тим самим навантаження на них. Солодке радять при низькому тиску, тоді воно корисне.
- Призводить до карієсу Карієс з’являється, коли бактерії ротової порожнини харчуються простими цукрами. В результаті їх життєдіяльності утворюється кислота, що руйнує зубну емаль, а потім і м’який дентин – тканину, з якої складається зуб.
- Цукровий діабетОднією з основних проблем людства в сучасному світі стає таке захворювання, як цукровий діабет. Існує безліч причин прояви цієї патології, і надмірне споживання цукру – одна з них. Якщо постійно підкріплювати організм солодкими продуктами, підшлункова залоза змушена працювати в посиленому режимі, постійно виробляючи значну кількість інсуліну. В результаті такого процесу спостерігається поступове погіршення функції інсулярного апарату, що призводить до подальшого зниження вироблення інсуліну. Цукровий діабет небезпечний своїми наслідками і величезною кількістю ускладнень. В результаті його розвитку порушуються практично всі обмінні процеси в організмі, виникають проблеми зі шкірою, нирками і печінкою, органами серцево-судинної системи. Підвищення рівня глюкози в крові порушує баланс холестерину може привести до появи артеріальної гіпертензії. Нерідко при цукровому діабеті розвивається анемія. Крім того, діабет не підлягає повному лікуванню.
- Рак підшлункової залозиЗгідно з останніми даними, споживання цукру провокує ризик розвитку раку підшлункової залози. Вчені з університету Стокгольма провели лабораторні дослідження, в ході яких використовували дані 78 тисяч чоловіків і жінок у віці від 45 до 83 років (дані збиралися на протязі 7 років). У 130 осіб була виявлена ця хвороба, а у тих, хто зловживав “солоденьким”, ризик у порівнянні з тими, хто його майже не їв, зростав на 69%.
- Найбільш значний фактор – цукор знижує силу імунної системив 17 разів. Чим більше цукру у нас в крові, тим гірший імунітет.
Тепер, коли ви знаєте все про негативний вплив цукру на організм, ви напевно поставитеся до свого харчування з великою увагою і обережністю. Бережіть своє здоров’я!
Джерело інформації: 07 11 2022, https://labcenter.kh.ua/?p=28154