Щорічно у Харківській області реєструється понад 150 тисяч випадків інфекційних захворювань. У нозологічній структурі захворюваності превалюючою (без урахування грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій) є захворюваність на гострі кишкові інфекції (ГКІ), питома вага яких складає майже 53,0 %.
Відмічається різке зменшення кількості випадків ГКІ в літній період, що не притаманне для цієї групи захворювань. За 6 місяців 2022 року по сумі гострих кишкових інфекцій відмічається зниження показників майже на 34,0% (642 випадки проти 971 у 2021 році). Поточна епідситуація здебільшого обумовлена міграцією населення закордон або до інших областей України, а також неможливістю проведення якісного епідеміологічного нагляду на тимчасово окупованих територіях та територіях, де ведуться активні бойові дії.
У розрізі окремих нозологічних форм відмічається зниження захворюваності сальмонельозами на 72,7%, шигельозами на 10,5%, гастроентероколітами з встановленою етіологією на 48,7% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому, відмічається зростання захворюваності гастроентероколітами з невстановленою етіологією на 2,6%.
Захворюваність на гострі кишкові інфекції на 75,9% обумовлена дитячим населенням і становить 487 випадків із 642 зареєстрованих. Найбільш поширеною нозологією серед цієї групи стали ГЕК з невстановленим збудником (248 випадків), на другому місці – ГЕК встановленої етіології – 197 випадків.
Захворюваність на ротавірусний ентерит у порівнянні з минулим роком знизилась на 13,3% (13 випадків проти 15 у 2021 році). Відсоток захворілих ротавірусною інфекцією дітей склав 92,3% (2021 – 100,0%).
Захворюваність на гострий вірусний гепатит А у порівнянні з минулим роком також знизилась на 74,2% (9 випадків проти 35 у 2021 році). При цьому, питома вага дітей у загальній захворюваності зросла з 28,6% у 2021 році до 88,9% у 2022.
Нагадуємо! Щоб убезпечити себе та своїх близьких від захворювання гострими кишковими інфекціями, необхідно дотримуватися простих правил:
- підтримуйте чистоту та особисту гігієну;
- при приготуванні та вживанні їжі використовуйте безпечну воду і свіжі продукти;
- уникайте контакту між сирою та готовою їжею, для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям;
- ретельно готуйте їжу, зберігайте її при безпечній температурі;
- купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
Джерело інформації:
17 08 2022, https://labcenter.kh.ua/?p=26763