ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

Ядовитый гриб

Правила, яких необхідно дотримуватися, щоб уникнути отруєння грибами

  1. 1. Відмовтеся від вживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, вживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. 2. НЕ купуйте гриби на стихійних ринках або у продавців на автодорогах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. 3. НЕ збирайте старих, перестиглих або дуже молодих грибів, в яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас або на забруднених територіях.
  4. 4. При зборі грибів обов’язково врахуйте наступне:

— ніколи НЕ кладіть в кошик грибів, яких НЕ знаєте; особливо пластинчастих грибів;

  1. 5. Звертайте увагу на колір шапочки, пластинок, м’якуша грибів, наявність кільця на ніжці та піхви біля її основи.

* Ніколи НЕ збирайте гриби, які в основі ніжки мають бульбовидне потовщення, а її кінець обгорнутий яйцеподібною піхвою, що є характерними ознаками блідої поганки.

* При збиранні печериць та сироїжок обов’язково виривайте їх, а НЕ зрізайте, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець його ніжки. У цих грибів він завжди закруглений, але у печериці – із залишками грунту, а у сироїжки – гладенький  і чистий.

  1. 6. Під час посухи, грибів краще НЕ брати взагалі. В жарку погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба: він втрачає воду, накопичує токсини.
  2. 7. Відібрані гриби спочатку промийте і відваріть кілька раз в підсоленій воді (НЕ менше трьох разів) протягом 30 хвилин.
  3. 8. НЕ вживайте в їжу сирих грибів.
  4. 9. Готові блюда з грибів зберігайте в холоді в емальованому посуді, але НЕ більше однієї доби.
  5. 10. Гриби — НЕ дитяча їжа, тому НЕ давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним і жінкам, що годують груддю.
  6. 11. Ніколи НЕ застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних і отруйних грибах, а колір цибулини змінюється під впливом ферменту тирозинази, котрий також міститься в грибах.

ПАМ’ЯТАЙТЕ !!! Якщо після вживання грибів, відчуваєте себе погано, помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль в животі):

— негайно викликайте «103». до приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму, пийте багато рідини;

— навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться у найближчу лікувальну установу;

— недоїдені гриби НЕ викидайте. їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

 

Харківський обласний центр здоров’я