Правила, яких необхідно дотримуватися, щоб уникнути отруєння грибами
- 1. Відмовтеся від вживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, вживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
- 2. НЕ купуйте гриби на стихійних ринках або у продавців на автодорогах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- 3. НЕ збирайте старих, перестиглих або дуже молодих грибів, в яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас або на забруднених територіях.
- 4. При зборі грибів обов’язково врахуйте наступне:
— ніколи НЕ кладіть в кошик грибів, яких НЕ знаєте; особливо пластинчастих грибів;
- 5. Звертайте увагу на колір шапочки, пластинок, м’якуша грибів, наявність кільця на ніжці та піхви біля її основи.
* Ніколи НЕ збирайте гриби, які в основі ніжки мають бульбовидне потовщення, а її кінець обгорнутий яйцеподібною піхвою, що є характерними ознаками блідої поганки.
* При збиранні печериць та сироїжок обов’язково виривайте їх, а НЕ зрізайте, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець його ніжки. У цих грибів він завжди закруглений, але у печериці – із залишками грунту, а у сироїжки – гладенький і чистий.
- 6. Під час посухи, грибів краще НЕ брати взагалі. В жарку погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба: він втрачає воду, накопичує токсини.
- 7. Відібрані гриби спочатку промийте і відваріть кілька раз в підсоленій воді (НЕ менше трьох разів) протягом 30 хвилин.
- 8. НЕ вживайте в їжу сирих грибів.
- 9. Готові блюда з грибів зберігайте в холоді в емальованому посуді, але НЕ більше однієї доби.
- 10. Гриби — НЕ дитяча їжа, тому НЕ давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним і жінкам, що годують груддю.
- 11. Ніколи НЕ застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних і отруйних грибах, а колір цибулини змінюється під впливом ферменту тирозинази, котрий також міститься в грибах.
ПАМ’ЯТАЙТЕ !!! Якщо після вживання грибів, відчуваєте себе погано, помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль в животі):
— негайно викликайте «103». до приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму, пийте багато рідини;
— навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться у найближчу лікувальну установу;
— недоїдені гриби НЕ викидайте. їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Харківський обласний центр здоров’я