Рак є другою найпоширенішою причиною смерті після серцево-судинних захворювань у світі. Висновки дослідження Глобального тягаря захворювань, у 2019 році показали, що у світі новоутворення спричинили смерть понад 10 млн людей та склали 17,83 % від загальної кількості смертей.
Здоровий шлунок, як один з органів травної системи, значно впливає на якість нашого життя. За певних несприятливих умов, епітеліальні клітини шлунка, які виробляють ферменти для подальшого перетравлення їжі, здатні перетворюватися у ракові клітини.
Не можна однозначно назвати причину, яка спричиняє рак шлунка, проте відомо, що він виникає внаслідок поєднання факторів навколишнього середовища та накопичення специфічних мутацій.
Рак шлунка може вражати будь-яку частину шлунка, проте, частіше це основна частина органу (тіло шлунка).
Людина, яка зіштовхнулася з недугою може відчувати такі симптоми:
- труднощі з ковтанням;
- відчуття здуття після їжі;
- відчуття раннього (передчасного) насичення їжею;
- печії;
- розлад травлення;
- нудоту;
- біль у животі;
- блювоту.
Точний діагноз може поставити лише лікар на підставі ґрунтовного обстеження пацієнта. Якщо у вас наявні якісь із цим симптомів, запишіться на прийом до сімейного лікаря, який за необхідності направить вас до вузького спеціаліста для проведення додаткового обстеження.
В останні роки спостерігається тенденція до зменшення захворюваності на рак шлунка, проте, профілактика хвороби залишається в пріоритеті.
Фактори ризику, що підвищують ризик раку шлунка:
- зараження бактерією Helicobacter pylori;
- гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
- ожиріння;
- тип харчування, при якому людина споживає велику кількість солоної та копченої їжі;
- тип харчування, при якому людина споживає мало фруктів та овочів;
- тривале запальне захворювання шлунка (гастрит);
- куріння;
- поліпи шлунка.
Як ви можете профілактувати хворобу?
- Підтримуйте здорову вагу! Стежте за своїм індексом маси тіла. Якщо у вас зайва вага, поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть схуднути.
- Споживайте більше фруктів та овочів. Користуйтеся принципом тарілки здорового харчування, формуйте меню так, що ви з’їдали щодня 4 порції фруктів та 5 порцій овочів.
- Зменште кількість соленої та копченої їжі.
- Киньте курити. Куріння підвищує ризик розвитку раку шлунка, а також багатьох інших видів раку. Кинути палити може бути дуже важко, тому зверніться за допомогою до лікаря.
- Запитайте у свого сімейного лікаря про ризики розвитку раку шлунка.
Джерело інформації: 25 11 2021, https://phc.org.ua/news/profilaktika-raku-shlunka