Що варто знати про алергію

Всесвітній день боротьби з алергією

Наразі відомо більше 20 тисяч алергенів, кількість  яких продовжує зростати

Реакція імунної системи організму на алерген – алергія.

Фактори, що сприяють розвитку алергії:

  • спадкова схильність (Якщо у обох батьків є алергія, то у дитини ризик захворіти алергією складає 70%, якщо лише один — 40%);
  • довкілля (кількість та природа алергенів, кліматичні, географічні, екологічні умови);
  • незбалансоване харчування, супутні захворювання, загальний стан здоров’я, стреси.

Всі алергени поділяють на дві групи:

  • ендоалергени, що утворюються всередині організму (клітини, ушкоджені інфекцією, хімічними, фізичними та іншими впливами);
  • екзоалергени – речовини, що впливають на людину зовні.

У свою чергу екзоалергени поділяють на:

  • інфекційної природи (алергени бактерій, вірусів, грибів, найпростіших і гельмінтів);
  • неінфекційної природи (пилкові, харчові, побутові, інсектні, промислові та інші).

Пилкові алергени – найчисленніші, їх налічується близько 100 видів.

В Україні один з основних видів пилку, що викликає поліноз (алергічне захворювання) – пилок злакових.

Для кожного регіону характерний свій календар запилення рослин. Для України він такий:

  • квітень-травень: береза, вільха, горішник, дуб, ясен, клен, тополя, ліщина, в’яз, верба;
  • червень-липень: тимофіївка, грястиця, вівсяниця, лисохвіст, костер, пирій, тонконіг, райграс, кукурудза, липа, тощо;
  • липень-вересень: полин, амброзія, кульбаба, лобода, цикламен, тощо.

Джерло інформації: 02 09 2020, https://phc.org.ua/news/scho-varto-znati-pro-alergiyu