25 травня — Міжнародний день щитовидної залози. Цей день проводять для того, щоб підвищити інформованість суспільства щодо можливих захворювань щитовидної залози, методів їх профілактики і лікування.
Щитовидна залоза — ендокринний орган, який виробляє гормони тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) та кальцитонін. Ці гормони потрібні для нормального функціонування практично всіх органів та систем організму.
У випадку відсутності щитовидної залози, без замісної терапії розвивається виражена розумова відсталість.
Коли щитовидна залоза не може виробляти достатню кількість гормонів, розвивається гіпотиреоз — низька активність щитовидної залози. Коли ж щитовидна залоза виробляє занадто багато гормону, виникає гіпертиреоз.
Щитовидна залоза не може працювати без достатньої кількості йоду в організмі, оскільки він є невід’ємним компонентом її гормонів. Основним природним джерелом йоду для людини є продукти тваринного (60%) і рослинного (34%) походження, а також вода і повітря (по 3%).
Серед продуктів харчування найбільше йоду міститься у морепродуктах (концентрація йоду в 1 кг морських водоростей — 800-1000 мкг).
Біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи також містять велику кількість йоду.
В Україні такі норми фізіологічних потреб йоду для:
дітей і підлітків 90 — 150 мкг;
дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг;
жінок під час вагітності та у період лактації — 200 мкг.
Дефіцит йоду під час вагітності та грудного вигодовування може мати негативні наслідки для здоров’я дитини.
Дефіцит йоду протягом I триместру вагітності підвищує ризик виникнення вроджених аномалій розвитку нервової системи (порушення формування і дозрівання головного мозку плода). На більш пізніх термінах вагітності є ризик народження дитини з розумовою відсталістю.
Рішення про прийом препаратів із йодом, під час вагітності, необхідно приймати з лікарем.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) серед ендокринних порушень, захворювання щитоподібної залози посідають друге місце після цукрового діабету. Патологією щитоподібної залози страждає понад 200 млн людей у світі. За останні роки абсолютний приріст нововиявлених захворювань в економічно розвинених країнах становив 52% серед жінок і 17% серед чоловіків. Збільшується кількість хворих на доброякісні вузлові утворення та злоякісні пухлини.
В Україні за останні 5 років кількість захворювань щитовидної залози збільшилась у п’ять разів. Показник залежить від зовнішнього середовища, йодного дефіциту, способу життя, стресу, харчування, супутніх захворювань тощо.
Повна стаття джерела інформації: