Щеплення проти туберкульозу є надійним щитом від важких генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз для немовлят. Ці форми туберкульозу особливо небезпечні для дітей першого року життя. І саме тому БЦЖ вводять так рано – на 3-5-й день життя дитини. Звісно, якщо з об’єктивних причин ви пропустили щеплення, можете зробити його пізніше. Головне – зробити!
Туберкульоз входить в 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень, а значить щеплять дітей в медзакладах безоплатно.
Охоплення щепленнями проти туберкульозу за 6 місяців 2022 року лише 29,7%. Цього критично мало для безпеки громадського здоровʼя.
Принцип роботи вакцини
БЦЖ – це жива вакцина з настільки ослабленими мікобактеріями, що вони не здатні викликати захворювання, але здатні натренувати імунну систему на випадок зустрічі з туберкульозом. Тому так важливо щепити малечу, щоб дати відсіч важким формам ТБ, якщо маленька дитина зустрінеться зі збудником захворювання. Оскільки Україна належить до країн з широким поширенням туберкульозу, така вірогідність досить висока.
Вакцинуйте дитину в пологовому будинку або зверніться до будь-якого закладу охорони здоров’я, який надає первинну медичну допомогу, для отримання консультації з приводу вакцинації й безпосередньо проведення самого щеплення.
Догляд за місцем щеплення БЦЖ
Батькам і дитині після щеплення слід продовжувати звичайний спосіб життя. Будь ласка, утримайтесь від:
- Масажів руки дитині;
- Нанесення крем або мазів на місце щеплення;
- Накладень на місце щеплення пластирів;
- Видалень або розчісувань скоринки.
Якщо вас щось непокоїть у здоров’ї вашої дитини — зверніться до лікаря. Повідомте його про симптоми, вкажіть дату і час щеплення.
Довідково
Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis). Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.
Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму ТБ (з активним бактеріовиділенням) до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.
Неправильне харчування – загроза для здоров’я
24 08 2022, https://labcenter.kh.ua/?p=26888
Згідно з результатами досліджень кожна 5-та смерть на планеті Земля спричинена хворобами, які виникають внаслідок неправильного харчування. Дослідження було проведене у 195 країнах на основі даних з 1997 по 2017 рік й показало, що в середньому 10 млн. людей щорічно помирають через хвороби, яких можна було б уникнути шляхом раціонального харчування й здорового способу життя. Головні винуватці – захворювання серцево-судинної системи, діабет II типу та онкологічні захворювання.
Серцево-судинні захворювання, які є основною причиною смертності в усьому світі, значною мірою обумовлені незбалансованим харчуванням та відсутністю фізичної активності. Ризик хвороб серця та інсульту зменшується, якщо зменшити вживання насичених і транс-жирів та вживати більше поліненасичених жирів, фруктів і овочів. Також важливо зменшити споживання солі, адже це допомагає знизити кров’яний тиск, що є основною причиною серцево-судинних захворювань.
Діабет В його основі лежить порушення вуглеводного обміну, основне місце в якому належить цукрам. Захворювання розвивається тоді, коли підшлункова залоза не виробляє у достатній кількості інсулін, необхідний для засвоєння цукру організмом. Вирішальну роль в профілактиці діабету є дотримання дієти та контроль рівня цукру в крові.
Онкологічні захворювання виникають, коли порушується утворення нормальних клітин, а натомість відбувається злоякісний ріст дефектних, атипових клітин. Дослідження останніх десятиліть показали, що існує суттєвий взаємозв’язок між цими захворюваннями та харчуванням. Підвищена кількість жирів та знижений об’єм рослинної клітковини у їжі може сприяти збільшенню випадків захворювання раком, зокрема, товстого кишечнику. Також рак може стати ускладненням деяких захворювань травного тракту, викликаних неправильним харчуванням (наприклад, гастрит, виразкова хвороба тощо).
Джерело інформації:
25 08 2022, https://phc.org.ua/news/vakcinaciya-bczh-chomu-ce-tak-vazhlivo